dissabte, 3 de gener del 2015

Llicència Creative Commons (CC)

Creative Commons (CC) és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius. Ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic

L'objectiu de Creative Commons és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies. Creative Commons proporciona llicències als creadors/autors per tal que estableixin els termes amb els quals volen compartir les seves obres en el medi digital. No dóna llicències totalment lliures, es troba entremig del Copyright i el Copyleft.

Amb la combinació de diferents principis i restriccions, les llicències autoritzen certs usos lliurement definits pels autors. L'organització vol fomentar la reutilització creativa de les obres intel·lectuals, fent que el creador mantingui els drets que consideri oportuns. 

Les combinacions es generen al voltant de quatre condicions bàsiques:




Cal explicar el significat de les consignes que apareixen a la imatge anterior:

  • Reconeixement: a qualsevol explotació de la obra autoritzada per la llicència caldrà reconèixer la autoria.
  • No comercial: l'explotació de l'obra queda limitada a usos no comercials.
  • Sense obres derivades: l'autorització per explotar l'obra no inclou la transformació per a crear una obra derivada.
  • Compartir igual: l'explotació autoritzada inclou la creació d'obres derivades sempre que mantinguin la mateixa llicència al ser divulgades.

En el meu blog utilitzo la llicència de Creative Commons de Reconeixement - No Comercial (BY-NC), d'aquesta manera tota la informació que hi exposo queda a l'abast de tothom per a poder extreure-la, modificar-la i distribuir-la però sense fer cap ús comercial. Sempre i quan citin el nom de l'autor, en aquest cas una servidora, Marta Bonet. 

A continuació us deixo l'enllaç de la pàgina oficial per tal de poder accedir i cerqueu la vostra llicència idònia. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada