divendres, 21 de novembre del 2014

Com parlar bé en públic

Després de la lectura programada per a l'assignatura de COED (Comunicació Oral Escrita i Digital) del llibre Com parlar bé en públic de Joana Rubió i Francesc Puigpelat, ens vam disposar a construir un decàleg entre tot el grup-classe. El resultat d'aquesta pluja d'idees va ser aquest:

  1. Ser breu, clar, precís (trobar la paraula exacta) i concís (anar al moll de l'ós)
  2. Mostrar naturalitat i improvisar a la mida justa
  3. Elaborar un bon guió (estructura i format) i memoritzar-ne les idees principals
  4. Dominar el llenguatge no verbal: posició del cos, gestualitat, mirada, vestimenta, actitud i somriure
  5. Controlar la veu: volum, velocitat, vocalització, articulació i actitud; entonació; respiració
  6. Controlar els nervis: respiració diafragmàtica; silencis i pauses
  7. Dominar la llengua: registres i varietats de la llengua oral i escrita
  8. Fer ús de suports audiovisuals: creativitat, diversitat de mitjans, no abusar-ne del temps, no hi pot haver duplicitat (el que digui que estigui escrit a la pantalla)
  9. Mostrar "Feedback" retroalimentació i empatia; humor; vivències personals; anècdotes i exemples
  10. Estructurar el discurs: ser reiteratiu; relacionar la introducció amb la conclusió per tal de que quedin les idees clares

Recomanaria aquest llibre a qualsevol persona tot i que no hagi d'enfrontar-se a realitzar una exposició oral ja que també pot ser útil per altres àmbits. Personalment em va ser de gran ajuda i utilitat per a properes exposicions que vaig haver de realitzar just després de fer-ne la lectura ja que em va donar més seguretat a l'hora d'adreçar-me al públic i de saber com fer-ho. 
Sempre he estat una persona que es posa molt nerviosa en aquestes situacions, però al mateix temps sense ser conscient em desenvolupo força bé, o almenys això em solen dir, no se si serà veritat perquè a l'hora d'exposar no tinc consciència de res.
El llibre et brinda un ventall molt ampli de consells, tècniques i ajudes per dur a terme un bon discurs, així que des d'aquí us animo a que en feu una lectura. Un petit detall... és molt econòmic així que no us ho penseu!

Imatge extreta de libros.fnac.es


FONT: Apunts de classe

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada