dimarts, 30 de desembre del 2014

Competència lingüística

La competència comunicativa és la capacitat d'usar correctament una llengua per expressar i entendre missatges. Suposa un apropament a l'ús real de la llengua i no sols el teòric, és a dir, considerar l'idioma com un instrument de comunicació i no com un simple objecte d'estudi.
Té en compte les normes socials que regeixen la comunicació i, per tant, canvia ràpidament, ja que està subjecta a modes, girs i convencions flexibles que excedeixen el simple domini del codi d'un idioma.
Els components de la competència comunicativa es divideixen en quatre habilitats o coneixements que són els següents:

  • Competència lingüística o gramatical 

Conjunt de coneixements que permeten al parlant d'una llengua comprendre i produir una quantitat, potencialment infinita, d'oracions gramaticalment correctes, amb una quantitat infinita d'elements.
  • Competència sociolingüística

Fa referència a la capacitat d'una persona per produir i entendre adequadament expressions lingüístiques a diferents contextos d'ús, en els quals es donen factors variables com per exemple la situació dels participants.
  • Competència discursiva

Fa referència a la capacitat d'una persona per desenvolupar-se de manera eficaç i adequada en una llengua, combinant formes gramaticals i significat per aconseguir un text ben treballat ja sigui oral o escrit.
  • Competència estratègica
Fa referència a la capacitat de fer servir recursos verbals i no verbals amb l'objectiu d'afavorir l'efectivitat en la comunicació com de compensar errades que puguin produir-se en ella.


FONT: Apunts de classe

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada