dimarts, 30 de desembre del 2014

La composició del text

Un text és un conjunt de paraules articulades que formen un discurs unitari, és una composició lingüística amb intenció de comunicar un missatge.

El procés de l'escriptura consta de tres fases principals: planificació, composició o producció i revisió.


  • Planificació
La primera fase, és a dir, la planificació, consisteix a generar idees i organitzar-les segons el tipus de text que s'hagi de fer. A partir d'aquestes idees, es redacta el text i, després, es revisa. Un discurs important a l'hora de generar i estructurar idees és la pluja d'idees. Aquesta, és una tècnica de generació d'idees que consisteix a anotar el màxim nombre de paraules o grups de paraules relacionats amb el tema que es vol desenvolupar. Aquest material, un cop organitzat, permetrà redactar-ne el text segons la tipologia triada. L'objectiu principal sempre és poder convèncer, persuadir i informar.

  • Composició o producció
En aquesta segona fase es tracta de transformar totes aquelles idees recopilades en llenguatge escrit, és a dir, en un text ben estructurat, dotat de coherència, cohesió i adequació sense deixar de banda certs trets estilístics concrets per tal d'aconseguir una correcció. Aquesta fase estarà dividida en paràgrafs plens de connectors, conjuncions, adverbis, preposicions i signes de puntuació. En definitiva, un text ric de recursos lingüístics.
Serà on desenllacem la idea principal del text conjuntament amb el seu desenvolupament per tal de poder encapçalar una conclusió.

  • Revisió
La última fase, anomenada, revisió, tracta de revisar amb deteniment els continguts esmentats anteriorment per tal d'assegurar que el text conté una correcta cohesió, adequació i coherència com ja hem dit anteriorment. I, per suposat, cal fer una revisió del vocabulari i la gramàtica.


Pluja d'idees
Imatge extreta de www.pinterest.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada