dilluns, 1 de desembre del 2014

Viquipèdia i educació

Què és la Viquipèdia?

La Viquipèdia és la versió catalana del projecte http://www.wikipedia.org/. És una enciclopèdia lliure escrita col·laborativament per Internet fent servir un programa lliure wiki anomenat MediaWiki. En aquesta enciclopèdia hi pot contribuir tothom, només cal triar el tema i escriure l'article que creguis corresponent. Aquest procés és molt simple, només cal prémer l'enllaç "modifica" per començar a editar la pàgina. Els articles no tenen per què ser llargs, es poden iniciar com a petites introduccions, que van creixent amb el temps, gràcies a les diferents aportacions de tota la comunitat d'usuaris.
Existeixen tres característiques essencials del projecte Viquipèdia que defineixen conjuntament la seva funció al web:
  1. Es tracta de crear una enciclopèdia, amb articles seriosos i neutrals.
  2. Pot ser editada per qualsevol gràcies a les seves característiques wiki.
  3. És de contingut obert i utilitza la llicència GFDL i compatibles.


Els 5 pilars de Viquipèdia

1. Viquipèdia és una enciclopèdia

Qualsevol contingut que no sigui rellevant, és a dir, que no provingui d'una font verificable, i que sigui font primària no poden penjar-se a Viquipèdia. Una enciclopèdia per definició recull coneixement ja verificat i legitimat. Ningú pot escriure en una enciclopèdia informació de primera mà, és a dir, incorpora elements d'enciclopèdies generals i especialitzades, no assaigs, per exemple. No és una pàgina de propaganda ni un servidor gratuït, sinó que es proposa com a objectiu emmagatzemar tota la informació propícia de manera enciclopèdica. 

2. Viquipèdia busca un punt de vista neutral (PVN)

La enciclopèdia ha de contenir tots els punts de vista degudament verificats i documentats. L'enciclopèdia no pot prendre partit per cap d'aquestes postures, ni presentar cap d'aquestes opcions com a "la vertadera" o "la millor". Per a dur a terme aquest procés cal, doncs, citar les fonts autoritzades per a la comprovació de que aquestes són fiables i per evitar polèmiques.

3. Viquipèdia és de contingut lliure

De manera que tot el text estarà disponible sota Llicència de Documentació Lliure GNU (GFDL). Això significa que Viquipèdia es pot distribuir i enllaçar. Haurem d'acceptar que qualsevol usuari pugui modificar en qualsevol moment i sense avisar els nostres articles. Sota cap concepte serà possible incorporar materials protegits amb drets d'autor ni sota cap llicència que no sigui compatible amb la d'aquest projecte.

4. Viquipèdia segueix normes d'etiqueta

Aquest quart pilar es refereix que com a usuaris germanors, haurem de respectar qualsevol opinió dels nostres companys d'equip, per tant, es requereix un comportament civilitzat en tot moment per part de tothom. Editar un article no significa entrar en discussió amb aquella persona que l'hagi editat anteriorment sinó rectificar quelcom que es cregui que està malament i ampliar la informació de manera adient. És per aquest motiu que s'hauran d'evitar en tot moment els atacs directes, insults o semblants.

5. Viquipèdia no té normes fixes

Viquipèdia no té normes fixes més enllà d'aquest seguit de pilars citats anteriorment, així que qualsevol persona és lliure d'endinçar-se en el món d'aquest projecte i editar segons convingui sense por! Tothom es pot equivocar, i si aquest funcionament és així, és perquè d'aquesta manera aconseguim créixer tots plegats tant en el saber com a ser persones cooperatives. Els articles estan en constant creixement i edició. Animeu-vos-hi i participeu!


Qualsevol pot editar a Viquipèdia?

La resposta és si, qualsevol persona pot editar, no cal ser un usuari registrat. En aquest cas l'edició quedarà registrada amb la seva adreça d'IP, nom que identifica cada ordinador connectat a Internet.
En canvi, si es tracta d'un usuari ja registrat la seva contribució quedarà gravada a l'historial amb el detall de data i hora d'aquesta.

A cada article hi apareix una pestanya al marge superior de la pàgina anomenada "discussió", on un usuari pot dir allò que li sembla que no és vàlid a l'article, i la mateixa persona que el va escriure pot respondre a aquesta persona o discutir l'argument, així com també poden fer-ho els altres.
Totes les versions anteriors dels articles estan guardades, així que no hi ha manera que un usuari pugui malmetre per accident la Viquipèdia o destruir el seu contingut irremediablement. La versió prèvia es pot trobar al marge superior de cada article ala solapa Historial.


Viquipèdia i educació

La Viquipèdia és un projecte el qual utilitza la majoria d'alumnes i docents ja que és una de les més grans enciclopèdies del món i a la qual s'hi pot trobar informació de manera ràpida i eficaç.

Aquesta, aporta informació arreu del món, és important utilitzar-la a les aules per un aspecte de caire social degut a l'aportació del docent dels seus coneixements a la xarxa. Permet una avaluació dels seus alumnes més justa. És un medi correcte on trobar material docent.

D'altra banda, per part dels alumnes, és una bona opció que cerquin informació mitjançant la Viquipèdia per crear el seu propi coneixement gràcies a la lectura de totes aquelles entrades visitades durant la seva recerca. Ajuda a l'alumne a ser crític i decidir quina informació captar.
Creix en un entorn on s'aprèn a treballar col·laborativament degut al funcionament intern de la Viquipèdia ja que tots els articles estan escrits i editats per diverses persones, entre d'altres.

Viquipèdia
Imatge: www.noucicle.org




A classe de GTIC se'ns va proposar que triéssim un concepte ja existent a la Viquipèdia el qual més tard hauriem d'editar el seu article corresponent. La meva elecció va ser: EL MÈTODE DECROLY. 
Després de dur a terme aquesta activitat em vaig adonar de què és cert que rere aquesta plataforma s'hi troba milers de persones dia a dia treballant per aconseguir una millora constant. Perquè és molt fàcil que t'ho expliquin, però una vegada ho has experimentat tu mateix és quan prens consciència de debó, i això és el que em va passar personalment en aquest cas. Quan vaig cercar l'article sobre El mètode Decroly vaig poder veure que no hi apareixia cap tipus d'informació, ara, no és així, us adjunto l'enllaç d'aquest article que vaig editar amb l'ajut de la meva companya Andrea Finestres, cal dir abans de finalitzar que és una experiència única poder compartir el teu coneixement amb altres persones les quals els pot servir de profit.





FONT: Apunts de classe, http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/?view=magazine

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada