diumenge, 4 de gener del 2015

Copyright i Creative Commons (CC)

El dret d'autor o copyright és un conjunt de normes jurídiques i principis que afirmen els drets morals i patrimonials que la llei concedeix als autors (els drets d'autor), pel simple fet de la creació d'una obra literària, artística, musical, científica o didàctica, hagi sigut publicat o sigui inèdit.
Fotografia extreta de outlineartists.com



Copyright, traduït com al dret de còpia, comprèn la part patrimonial dels drets d'autor. La protecció del copyright es limita estrictament a l'obra, sense considerar atributs morals de l'autor en relació amb la seva obra, excepte la paternitat; no ho considera com un autor pròpiament com a tal, però té drets que determinen les modalitats d'utilització d'una obra.

D'altra banda, com ja hem explicat en una altra ocasió, en una altra entrada, Creative Commons és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius. Ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic

L'objectiu de Creative Commons és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies. Creative Commons proporciona llicències als creadors/autors per tal que estableixin els termes amb els quals volen compartir les seves obres en el medi digital. No dóna llicències totalment lliures, es troba entremig del Copyright i el Copyleft.

Fotografia extreta de www.fastweb.it


FONT: Viquipèdia, Google.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada