divendres, 7 de novembre del 2014

Què és la llengua?

La llengua és un sistema organitzat de signes lingüístics, veu, grafismes, o gestos d'una comunitat que permeten la comunicació entre els seus individus.

Aquest sistema presenta diversos nivells als quals se li relacionen diferents unitats com són:

  • Semàntica (oració o paraula): és la part de la lingüística que estudia la paraula, concretament tot allò relacionat amb el seu significat. Ens hem de fixar si l'oració té sentit.
  • Sintaxi (sintagma): és la part de la gramàtica que estudia els mecanismes de generació de frases, per tant, ens haurem de fixar si presenta concordança.
  • Morfologia (morfema): tracta sobre l'estudi de l'estructura i el contingut de les formes dels mots, és a dir, la paraula singular, plural, etc.
  • Fonètica (fonema o so): és la ciència que estudia els sons de la parla o fons. Ens fixarem doncs en la reproducció de sons, per exemple, la parla d'una altra llengua diferent a la nostra.
  • Pragmàtic (discurs o text): es refereix a que cada llengua presenta els seus propis registres.

Cal dir com a conclusió que si una llengua presenta totes aquestes característiques o unitats classificades en nivell, és llengua. Després de donar-nos algunes senyes més, la mestra va acabar la sessió dient-nos una frase: "El sol es pon cada dia", a partir de la qual havíem de formar totes les seves possibilitats per tal de trobar cinc combinacions diferents. A continuació us mostraré els resultats que vàrem cercar:

Cada dia es pon el sol
El sol cada dia es pon
Es pon cada dia el sol
Cada dia el sol es pon
Es pon el sol cada dia

Espero que us animeu i jugueu amb la llengua, pot resultar molt divertit!

Imatge extreta de blocs.gencat.cat

FONT: Apunts de classe

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada